09 ноября 2020

Сильне послання Вселенського патріарха: жодні зусилля не можуть скасувати українську автокефалію



У неділю, 8 листопада 2020 року, Вселенський патріарх Варфоломій І очолив Божественну літургію у храмі святих Архангелів Михаїла та Гавриїла та інших Безтілесних сил у в Боспорському регіоні. Його Всесвятості співслужили архієреї Православної церкви України.

Як повідомляє orthodoxtimes.com, Вселенський патріарх, після висвячення новообраного єпископа Команського та екзарха Вселенського патріархату у Києві Михайла, промовив: «Турбота про Вселенський престол була мотивом і твердим критерієм його рішення про надання автокефалії Церкві в Україні, яка постраждала внаслідок розколу і прагнула спільності та єдності. Те, що безсоромно сказано та написано про інші мотиви відповідного рішення Вселенського патріархату, є неправдою».

Потім, маючи на увазі надання автокефалії Православній церкві України, Його Всесвятість зазначив: «Вселенський патріархат давно веде діалог з Московським патріархатом щодо ситуації в церкви в Україні. Однак Москва постійно гальмувала прогрес і була каменем спотикання у пошуку позитивного результату цього діалогу. Так ми прийшли до української автокефалії, яку жодна суперечка чи будь-які зусилля жодної Церкви не можуть скасувати».

Патріарх Варфоломій І зазначив, що «жодна спроба, незалежно від того, називається це одностороннім розривом євхаристійного спілкування або «братньою зустріччю», як це було кілька місяців тому в Аммані, або спробою дискредитувати Вселенський патріархат та його предстоятеля, брехливо звинувачуючи їх у створенні проблеми православних відносин, не тільки не призводять до позитивного результату, але викликають подальшу напруженість, заплямовують образ православ’я в очах інших християн та послаблюють його свідчення в сучасному світі».

«Влада Великої Церкви не є світською, – наголосив Варфоломій. – Логіка влади панує у світських установах, але Церквою керують богописані та дані духовні закони, про які не можна домовлятися. Церква Константинополя була благословлена ​​Богом, щоб бути охоронцем передання апостолів та святих отців. На основі цієї традиції, рішень Вселенських Соборів, божественних і священних канонів і непорушної церковної практики, Вселенський патріархат був і залишається Першим Престолом в Православній Церкві, який надав автокефалію всім молодшим помісним православним церквам, зокрема Православній церкві України. Змагання за роль Великої Церкви Христової призводять до нестабільності та порушують єдність Православ’я».

Відразу після цього, новообраний єпископ Команський у своїй відповіді висловив свою відданість і повагу Вселенському патріарху та подякував Синодальним єрархам за його обрання. Він подякував митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, єрархам та священному духовенству Православної церкви України за всю любов і підтримку.

Джерело: orthodoxtimes.com

0 comments:

Отправить комментарий