13 февраля 2020

30 тонн чаю, 10 тонн кави і 2 тонни морепродуктів: слідчі розповіли, на що Суркіси витрачали кошти УЄФА



У провадженні слідчих Нацполіції перебуває кримінальна справа за фактом привласнення коштів УЄФА. В той час, як гроші Спілки європейський футбольних асоціацій мали витрачатися на підтримку українського футболу, офшорні кампанії, пов'язані з братами Суркісами, купували на них чай, каву та морепродукти. Про це, зокрема, свідчить ухвала Голосіївського райсуду м. Києва.

"24.04.1999 року між Всеукраїнською громадською організацією «Федерація футболу України» (тепер УАФ, ред)...та компанією «Ньюпорт Менеджмент Лтд» (офшор на Британських Віргінських островах, - ред.), укладено агентську угоду. (в цей час Григорій Суркіс був віце-президентом ФФУ, а - 2000 року - президентом ФФУ).

Відповідно до умов укладеної агентської угоди від 24.04.1999 року, ФФУ отримувала на свої рахунки через посередництво компанії «Ньюпорт Менеджмент Лтд» від «Союзу Європейських футбольних асоціацій» (далі - УЄФА) грошові кошти, призначені ФФУ для розвитку українського футболу", - йдеться у документі.

За умовами агентської угоди від 26.04.1999 року, грошові кошти, отримані від УЄФА для ФФУ, також перераховувались компанією «Ньюпорт Менеджмент Лтд» іншим суб'єктам господарювання. Серед них такі офшори, як: ABERNO BUINESS LLP, ATLANTIC CONTRACTS L.P., BALTEX BUSINESS L.P., BATLOW COMMERCE LLP, BELPORT BUSINESS LP, CONVERSUM EXPORT L.P., COOPER SYSTEMS LP, Danske Megan LP, DARION LIMITED, DELEON INVESTMENTS GROUP S.A., DELLCROFT PRODUCTS L.P., EASTHOLD LLP, EXTERA TRADING CORP., FORUM COMMERCE L.P., Kineshell Store LLP, LIMASSOL HOLDINGS S.A., MAXIMUS VENTURE S.A., NEW POINT CONFERENCE OU, NOVIMOR OU, OVERTRADE SOLUTIONS INC, PORTOFINO LTD, ROMEO LIFE-IBRAHIM YILDIZHAN, SAGAR CAPITAL LP, SALTON SALES LP, TRADE NATIONAL LP, VAMPEL HOLD LLP, VAST ASCENT GROUP Corp, ZAIRA FINANCE S.A.

Останні ж, як встановили слідчі Нацполіції, грошима УЄФА здійснювали розрахунок за товари та послуг, які жодним чином не стосувалися діяльності ФФУ.

"Так, ФФУ закуплено у іноземних компаніях більше 30 тонн елітних сортів чаю, більше 10 тон кави, більше 2 тонн морепродуктів, місцем поставки яких було визначено порт Гамбург, Німеччина.

Крім того досудовим розслідуванням встановлено, більшість інвойсів від зазначених іноземних компаній було виставлено на суми близько 80 тис. євро за одні й ті ж самі товари або послуги у різних співвідношеннях, але з однаковим написанням номенклатури та одиниць виміру, що свідчить про те, що ці інвойси систематично готувалися одними і тими ж особами", - йдеться у судовій ухвалі.

Зауважимо, що компанія «Ньюпорт Менеджмент Лтд», за даними з відкритих джерел, тісно пов'язана зі столичним ФК "Динамо", який у свою чергу належить українським олігархам братам Суркісам.


Також, про зв’язок Newport Management та ФК “Динамо” свідчить оприлюднений у ЗМІ документ, датований 2015 роком. Тоді клуб та офшорна структура подавали спільну заявку на “участь у процедурі атестації на спортивний сезон 2016-2017”.

І насамкінець, доказом того‚ що власниками „Ньюпорт Менеджмент Лтд“ (Newport Management Limited) були громадяни України, серед яких Г. Суркіс та І. Суркіс, свідчить протоколи зборів відомої "київської сімки" від 29 і 30 листопада 1995 р. та від 29 і 30 листопада 1995 р. відбулися у Києві та Цюриху (Швейцарія), повідомляє Відкритий реєстр національних публічних діячів України.

Нагадаємо, кримінальне провадження №42019000000002229 з розслідування фактів привласнення коштів УЕФА Нацполіція розпочала у листопаді минулого року, після того, як своє скандальне розслідування з цього приводу опублікувало німецьке видання Der Spiegel.

На разі слідство у справі значно активізувалося, про що свідчать низка судових Ухвал, доступних в Єдиному реєстру судових рішень. Заявником у провадженні є Українська асоціація футболу. УАФ припинило "співпрацю" зі згаданими вище офшорами після звільнення Григорія Суркіса з посади президента.

0 comments:

Отправить комментарий