06 сентября 2023

Волонтери Бучанщини запровадили унікальне швацьке виробництво для ЗСУ


Волонтери Благодійного фонду «Фонд Громади Приірпіння» започаткували пошив унікальної продукції – портативних нош для поранених бійців ЗСУ. За літо вже вироблено близько 185 одиниць для потреб військових. Крім того у швацькому цеху пошито 280 подушок для лікарень та стабпунктів. Про це йдеться на Facebook сторінці організації.

Пошив унікальної та водночас дуже затребуваної військими парамедиками та стабілізаційними пунктами продукції започаткували волонтери Ірпеня. З початку літа ними вироблено вже близько 185 одиниць тактичних нош, - повідомляється на Facebook сторінці Благодійного фонду

Тактичні м'які безкаркасні носилки – це мʼякі ноші для евакуації та перенесення поранених або для перенесення вручну вантажів. санітарні ноші призначені для транспортування хворих, травмованих (поранених) до санітарного транспорту для подальшого надання медичної допомоги. Такі носилки використовуються для транспортування постраждалих не невеликі відстані. Також ці ноші можна використовувати як тент чи як підстилку для захисту від вологи. Носилки тактичні м'які безкаркасні мають 5 пар ручок: 4 пари вздовж ношів, 1 пара ручок з торців. Середня ринкова вартість таких нош 1500 грн.

«Про потребу парамедиків та стабілізаційних пунктів в ношах та подушках ми дізналися від них самих, бо регулярно доправляємо їм ліки та медичні засоби - розповідає виконавча директорка БФ «Фонд Громади Приірпіння» Тетяна Лаговська. – Почали з декількох швацьких електричних машинок, що віднайшлися в наших волонтерів та камуфляжної тканини, що теж знайшлася у волонтерів. Розкрої та пошив спочатку локалізували прямо у приміщенні фонду, згодом частину роботу швеї волонтерки стали виконувати вдома. Серед них, до речі, й мешканки модульного містечка у Гостомелі, які втратили своє житло під час бойових дій».

За словами Лаговської, наразі в арсеналі швацького цеху – 15 електричних швацьких машинок, деякі з них навіть професійні, з колишніх швейних фабрик; зроблений чоловіком однієї з волонтерок розкроєчний стіл. Сировину, тобто камуфляжну тканину, надають інші благодійники, нитки закупили коштом волонтерів. На сьогодні виготовлено вже 185 нош та 280 подушок – як звичайних, так і протипролежневих, які наповнюються крупами, каштанами, жолудями. Однією з перших ноші отримали парамедики 72 бригада ім. Чорних запорожців, що наразі воюють під Бахмутом та підрозділ «Кракен». Серед інших реципієнтів – військові частини на Харківщині, Херсонщині, Сході України. А також лікарні Києва, київської області, Вінничини – ті, де лікуються поранені захисники України.

«Якщо в перші півроку шикоромасштабної агресії бійці ЗСУ потребували в першу чергу бронежилетів, касок, навіть одягу, то зараз актуальним залишаються ліки та медичні засоби і обладнання», - коментує колишній військовослужбовець 72 бригади, Голова Громадської Ради при Бучанській РДА Олександр Тигов. За його словами громадські організації Бучанщини розуміють ці потреби. Так, «Рух місцевих громад» та його волонтери Мирослав Сороченко і Олег Соломаха постійно відправляють військовим медикам на передову медичні вироби - бинти, перевʼязувальні матеріалі, пластир, бандажі, медичний одяг, а лікарням Києва та Київщини необхідні їм медичні засоби та ліки. За активної організаційної участі заступниці Голови Громадської Ради Ольги Квасової Благодійний Фонд «Україна рідна» постійно доправляє медикаменти лікарням, а інші благодійники передали амбулаторіям сімейної медицини Бучанського района так необхідні їм генератори. Тей же «Фонд Громади Приірпіння», де волонтерять члени громадської ради Тетяна Лаговська та Олександр Голіздра в цьому році реалізував Програму «Соціальна медицина», передавши, за організаційною участю Громадської Ради при Бучанській РДА, лікарням та громадським організаціям зі всієї України антибіотиків на 9 млн.грн.

0 comments:

Отправить комментарий