05 июля 2021

В Національній гвардії України 90-ті роки досі не пройшли

Від наших джерел у правоохоронних органах України отримано подробиці привласнення та продажу військового майна в НГУ, про що вже повідомляла Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері, але упустила деякі цікаві факти.


Так, 30 червня поточного року на «гарячому» затримано старшину однієї з роти 27 Печерської бригади НГ України (в/ч 3066 НГУ), прапорщика – матеріально-відповідальну особу, громадянина «З», який викрадав та збував цивільній особі з метою збагачення речове майно НГУ, призначене для особового складу гвардії. Крім того, військовослужбовець продавав медичне майно – індивідуальні аптечки зі знеболюючими для надання невідкладної допомоги військовослужбовцям, які захищають нас на війні в Донецькій та Луганській областях.


Для вчинення своїх протиправних дій прапорщик, як у минулі 90-ті, викрадав матеріальні цінності з військової частини, за які відповідав, залучав своїх підлеглих солдат строкової служби в/ч 3066 НГУ, у т.ч. відповідальних на складах гвардії, та з дозволу своїх командирів-офіцерів – службовий автомобіль НГУ.


Водночас вказана протиправна схема діяла вже не перший рік, за чіткої обізнаності його керівників, з якими він ділився грошима від реалізації, та припинена лише на сумі в розмірі 43 800 грн, як було оприлюднено в ЗМІ матеріалах прокуратури – сума за два місяці при продажу одній особі. Хоча насправді реалізовано майна НГУ на сотні тисяч гривень, і не лише речового майна.



Виникає запитання, як проводились ревізії у військовій частині, чому продається військове майно куплене за державні кошти – податки всіх українців, і подібні злочинні схеми працюють у всіх частинах НГУ, які покриваються посадовими особами за винагороду?

На сьогодні прапорщику оголошено підозру, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Також відомо, що громадянин «З» визнає свою провину, співпрацює зі слідством та розповідає про інших осіб, причетних до налагодженої протиправної схеми розкрадання майна.

У разі доведення його вини в суді, військовослужбовцю НГУ відповідно до вимог статті Кримінального кодексу України загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Будемо й надалі відслідковувати ситуацію навколо розвитку події...


0 comments:

Отправить комментарий