27 мая 2016

Острозький бандит Василь Юхнюк: викрасти людину і залишитися непокараним



В кінці березня 2016 року президент України Петро Порошенко перебував у США з робочим візитом. За кілька днів гаранту довелося провести багато зустрічей. На одній із фото журналісти ідентифікували людину, яка знаходиться в міжнародному розшуку – це Василь Юхнюк.




Пересічній особі ім’я Василя Юхнюка мало що скаже, але в кримінальних колах країни це досить відома особа. Нині Юхнюк живе в релігійній  громаді в американському місті Ешвіль у Північній Кароліні. Туди він виїхав з усією родиною і вже навіть отримав американське громадянство. Але незважаючи на це, кримінальне минуле не полишає Юхнюка, чи точніше буде сказати – він не хоче його полишати.
Василю Юхнюку пред’явлена підозра щодо кримінальних злочинів за статтями 27 ч. 3, 146 ч. 2, 187 ч. 2 Кримінального кодексу України, а саме  “організація злочинної групи”, “викрадення людини з використанням зброї групою осіб, у спосіб небезпечний для життя потерпілого”, “розбій вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчиняла розбій або бандитизм”. Василю Юхнюку в Україні загрожує від 7 до 10 років з конфіскацією майна.
Слідством встановлено, що Василь Юхнюк організував викрадення бізнесмена Геннадія Розумєя.

Мотив такого зухвалого злочину – заволодіння чужим майном та збагачення. Фінансовий мотив – це згідно статистики причина 70% всіх злочинів. Не оминуло це і одіозного Юхнюка, тим паче, що його біографія багата на схожими прикладами. Людина, яка звикла до легких грошей та ніколи не заробляла чесним шляхом просто не може вести себе інакше. Тож не дивно, що в рідному місті Юхнюка називають острозьким бандитом.

“Лихі 90-ті”

В середині 90-х Василь Юхнюк побудував свій кримінальний бізнес на контрабанді та торгівлі автомобілями. Схема була продуманою до дрібниць: Юхнюк вербував підставних людей з Острога та Нетішина, які начебто купували собі авто за кордоном, машину переганяли через митницю, далі не розмитнену автівку зупиняло  ДАІ і  накладало на неї арешт. Крапку в цій тяганині ставили рівненські суди, з якими Юхнюк щедро «ділився» прибутками. Своїм рішенням судді конфіскували перегнаний автомобіль і віддавали його, як не дивно, підприємству Василя Юхнюка – для реалізації на українських ринках.
Злочинна схема заробляння грошей була дуже прибутковою, але й надто ризикованою для простої людини. Проте Юхнюка це не хвилювало тому що своїми прибутками він ділився з міліцією, прокуратурою, судами. Тому не дивно, що він майже не мав проблем з правоохоронними органами.
Йому довелося понервувати лише коли в ситуацію втрутилось СБУ. СБУ порушила кримінальну справу. Слідство тривало декілька років – справу називали “аферою століття”. Адже в справі фігурували сотні людей та автомобілів. В тому числі представників обласної прокуратури та МВД, яким Юхнюк дарував Toyota Land Cruiser та інші дорогі іномарки. Можливо саме тому відбувся найцікавіший факт цієї історії – перед тим, як передавати справу до суду зі справи зникли всі докази. Спочатку вночі у приміщення суду проникли невідомі та викрали частину матеріалів по справі Юхнюка.  А згодом, за дивним збігом обставин, інша половина томів судової справи випадково згоріла разом з авто, яким її перевозили – дорогою до суду. Як пояснити такий фантастичний збіг обставин? Давні знайомі острозького бандита знають відповідь – Юхнюк купляє, шантажує чи просто знищує всіх незручних йому осіб. Для повноти картини варто додати, що тіло судді, який вів справу проти Юхнюка невдовзі знайшли мертвим в озері...

Щасливий квиток – еміграція до США

Маючи кілька порушених кримінальних справ в Україні Юхнюк  від гріха по далі втік до США. В новій країні бандит вирішив почати нове життя – подався в релігію і навіть був близьким до того, щоб очолити баптистку церкву, але стати пастором Юхнюку так і не вдалося – громада церкви виступила проти. Але хіба це проблема для досвідченого афериста? Юхнюк створив новий прибутковий бізнес – створення фальшивих кредитних історій для українських іммігрантів.

Більше того, вже будучи громадянином США він почав шантажувати українських бізнесменів, колишніх партнерів та конкурентів. Наприклад, Юхнюку вдалося злочинним шляхом відібрати 50 тисяч доларів у братів Артемяків, які раніше мали спільну справу з “горе-пастором”. Один з братів – Олександр , потім розповідав: “все наше майно – квартири та машини – вже описали. В суді ми нічого не довели, бо на стороні Юхнюка були що прокуратура, що суд. Він усюди заливав грошима, тож шансів у нас не було. Ми замовляли експертизу, яка б мала встановити дату підпису і дату надрукованого тексту. Але суд не звернув увагу на наші докази. На мого адвоката, на мене почали тиснути й погрожувати”. На жаль, такі випадки в біографії американського втікача не поодинокі.

Але що таке 50 тисяч для Юхнюка, який звик жити “на широку ногу”? Саме тому Юхнюк замислив ще одну аферу, яка мала забезпечити йому безтурботне майбутнє, і це майже вдалося, але за дивовижним збігом обставин його злочинні наміри провалилися.

“Немає людини – немає проблем”

В 90-х роках Юхнюк познайомився з Геннадієм Розумеєм, але з часом їхні шляхи розійшлися - Розумєй почав будувати законний бізнес, а Юхнюк відправився на пошуки легких грошей. Мабуть, Юхнюк і не згадав би про колишнього партнера, але приїхавши в 2010 році в Україну від знайомих він дізнався, що Розумей відкрив успішний автосалон Volkswagen. Його вартість – декілька мільйонів доларів, і Юхнюк вирішив діяти.
Якби ця історія сталася США, то можна не сумніватися, що на її основі зняли б цілий детективний серіал. Цинізму Юхнюка не має міри, адже прагнучи збагачення він розробив складну і детальну схему викрадення і вбивства свого знайомого.
Для реалізації цієї задачі Юхнюк зібрав навколо себе серйозну команду кримінального світу – Марчука Володимира Івановича, Куцика Богдана Миколайовича, Казнодея Захара Якимовича та Арбочуса Кестутіса. За викрадення Геннадія Розумєя він пообіцяв їм 100 тисяч доларів. Виконавці злочину люди з багатою біографією - Арбочус Кестутіс, трикратний чемпіон світу з боїв без правил, неодноразово судимий, нині відбуває покарання в литовській в’язниці.

 Арбочус Кестутіс
А Володимир Марчук - тренер з єдиноборств, теж неодноразово судимий в Україні, Росії та Литві, людина, що не соромиться називати себе професійним кілером.
Підібравши команду, Юхнюк через підставну особу придбав будинок на окраїні села за адресою: Рівненська обл., Здолбунівський р-н, с. Суйми, вул. Кузнєцова, 27, підвал якого підготували для утримання викраденого та незаконно позбавленого волі потерпілого Розумєя.

Юхнюк і спільники планували в такий спосіб подолати волю потерпілого до опору, і таким чином незаконно заволодіти рухомим та нерухомим майном потерпілого, примусивши останнього відмовитися на користь Юхнюка від свого майна. Після того як Розумєй поставив би свій підпис, живим їм він був вже не потрібен.
За бізнесменом встановили цілодобове спостереження, відслідковуючи всі дії Розумєя. Згідно плану Юхнюка, Марчук та Кестусіс мали викрасти Розумєя в Києві біля його будинку та вивезти в Житомирьску область де передати жертву іншим учасникам злочину – групі під керівництвом Казнодзея. Ці в свою чергу мали доставити жертву в спеціально підготовлений для катувань підвал в с. Суйми. Юхнюк на час початку цієї операції мав покинути територію України, створивши собі алібі.

Горе-викрадачі

Слідством встановлено, що перед відльотом до США Юхнюк організував та профінансував придбання знарядь для вчинення злочину, а саме: металеві браслети, липку стрічку типу «скотч», пластмасові хомути, матерчатий мішок, маски для маскування облич, радіостанції зв’язку та мобільні телефони, ніж і пістолет, системи схожої на «ПМ». 
29 травня 2011 року організатор злочину Юхнюк покинув територію України, намагаючись штучно створити докази своєї непричетності до викрадення Розумєя.
1 червня 2011 року, приблизно о 21:20 Марчук, Кестусіс та Куцик, діючи за попереднім планом розробленим організатором злочину Юхнюком, замаскували свій автомобіль проблисковими маячками, видаючи його за службовий, та чекали на Розумея біля його будинку. О 21:20 бізнесмен з’явився у дворі. Бандити представилися співробітниками СБУ та запропонували Розумєю проїхати з ними для дачі показань. Власник автосалону, не підозрюючи біди, сів у автомобіль, ще не знаючи, що це могла бути його остання в житті поїздка. 
Куцик та Кестутіс сіли в автомобіль поруч з ним з обох боків сидіння, аби унеможливити його втечу. Завданням Марчука, Кестусіса та Куцика було довезти Розумєя до визначеного місця між Житомиром та Рівним і передати жертву Казнодею.
Під час зупинки в придорожній смузі для справлення природніх потреб Розумєй вчинив спробу втечі, але наздогнавши його і поваливши на землю Марчук В.І. та Арбочюс Кестутіс, почали наносити йому ударів руками та ногами в область голови та тулубу, спричинивши Розумєю Г.Ф. “синці на повіках правого та лівого ока; на передній поверхні грудної клітки в проекції середньої третини тіла грудини; садна овальної форми та смугоподібної форми: на заднє-зовнішній поверхні правого ліктьового суглобу; на задній поверхні правого плеча у нижній третині; на передній поверхні правого гомілково-ступневого суглобу; на тильній поверхні плюсне-фалангового суглобу 5 пальця правої стопи у ділянці основної фаланги; на внутрішній поверхні лівого гомілково-ступневого суглобу; по внутрішньому краю лівої стопи у середній третині; у ділянці плюсне-фалангового суглобу 1 пальця лівої стопи та між фалангового суглобу; по передньому краю правого променево-зап’ясткового суглобу; на переднє-внутрішньому краю лівого передпліччя у нижній третині”.  
О 3 ночі 2 червня 2011 року на житомирській трасі Кестутіс і Марчук, за раніше спланованим сценарієм,  передали Геннадія Розумєя іншій групі викрадачів. Їх завдання, за планом Юхнюка – привезти потерпілого в підвал будинку на околиці села Суйми Рівненської області. Бізнесмена з мішком на голові із зв’язаними руками та ногами поклали до багажнику автомобіля Казнодзея.
Для того, аби спостерігати за Розумєєм злочинці відкинули сидіння в салоні автомобіля, а один із злодіїв під час поїздки сидів на задньому сидінні. Проте Розумєю все ж вдалося непомітно звільнити руки, в темряві він знайшов важель для аварійного відкриття багажника. Далі йому залишалось чекати влучної миті..
Було близько 8 ранку. До села Суйми залишалося декілька кілометрів. Завдяки відкинутому сидінню Розумєй побачив, що вони заїхали в якийсь населений пункт. Зібравшись з силами та вибравши момент, коли машина скинула швидкість Розумєй відкрив багажник та випав на проїжджу частину. Як виявилось це було селище Мізоч.

Геннадій Розумєй, який всю ніч зазнавав фізичних та психологічних страждань, зміг відкрити багажник і випав з машини на швидкості в центрі села Мізоч по дорозі до місця своєї смерті. Розумєя врятував фантастичний збіг обставин – його поклали в багажник, а не в салон автомобіля, йому вдалося вистрибнути і, що саме головне, не на пустій дорозі чи серед лісу, а в центрі населеного пункту. Можна сказати, що людина народилася “в сорочці”. Добре, що все так сталося – бандитам не залишалося нічого, як втекти, адже свідками цього інциденту стало понад 30 чоловік.
“Того ранку в нас тут ціла кримінальна драма розгорнулась. Я йшла з подругою на роботу, а тут зупиняється авто, і людина випадає з багажника. Всі довкола як почали вищати й кричати! Злякалися. Той чоловік був босий, зі джгутами на ногах і руках. Видно, що його зв’язували, що йому погано. Він просив допомоги, говорив, що його викрали. Ми викликали лікаря, який сказав, що чоловіка, швидше за все, чимось поїли чи кололи. До натовпу підійшов наш дільничний міліціянт, але якось він і сам перелякався. Потім я чула, що він звільнився з роботи через цей випадок”, - розповідає жителька села Мізоч Мирослава Прокопчук.

Справедливе покарання

Юхнюк звинувачується в розбої, викраденні людини та організації злочинної групи. Кримінальний кодекс передбачає серйозний строк – від 7 до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Але чи понесе острозький бандит заслужене покарання?
Виконавців злочину міліція знайшла буквально за кілька місяців. Отримавши по 5-6 років Марчук та Куцик вже вийшли на волю, завдяки закону Савченко. Кестусіс отримав 6 років та відбуває покарання в країні громадянства – в Литві. Але що саме цікаве – організатор та замовних зухвалого злочину Василь Юхнюк досі перебуває в розшуку.


Острозький бандит, незважаючи на безліч кримінальних справ та підозр, досі залишається на волі. Навряд чи це простий збіг обставин. Схоже на те, що контрабандист з Рівненської області має серйозних покровителів, адже стільки років йому вдається весь час втікати від справедливого покарання?
Щоправда, Василем Юхнюком вже зацікавилося  Федеральне бюро розслідувань США, та й Президент України після зустрічі зі злочинцем має надати увагу цій справі, адже винний, хто б він не був, має бути покараний. 

Володимир Зубенко, "Ар₴ументум"

0 comments:

Отправить комментарий