19 марта 2023

Як справа "Укргазбанку" виведе правоохоронців на розкрадання коштів "Центренерго" в "КомІнБанку"


Вищий антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ і заарештував одного з фігурантів справи про розкрадання державних коштів в «Укргазбанку». Йдеться про банкіра Богдана Федорущенка, пише журналіст Сергій Лямець. Слідство пропонує Федорущенку дати свідчення у справі про розкрадання понад 200 млн грн, у якій НАБУ підозрює колишнього голову банку і екс-голову НБУ Кирила Шевченка, а також кількох його спільників з числа топ-менеджменту «Укргазбанку».

Нагадаємо, керівництво банку виплатило 206 млн грн підставним ФОПам, які нібито «заводили» в «Укргазбанк» ВІП-клієнтів, хоча насправді виводили гроші на пов’язані з топ-менеджерами рахунки, а самі ФОПи відразу ж ліквідовувалися. НАБУ оголосило в розшук трьох посадовців «Укргазбанку», серед яких – екс-голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Однією з розшукуваних НАБУ є Олена Хмеленко – колишня заступниця директора департаменту по роботі з корпоративними VIP-клієнтами «Укргазбанку». Схоже, правоохоронці почали розкручувати зв’язки родичів Хмеленко, які засвітилися в інших українських банках. Згаданий вище Богдан Федорущенко, нині член наглядової ради «Марфін Банку» – чоловік рідної сестри Олени Хмеленко.

Та найцікавіше, що Федорущенко раніше працював заступником голови правління ComInBank. Це не випадковий банк у цій історії. Зараз членом наглядової ради «КІБу» є Володимир Спільніченко – чоловік Олени Хмеленко. Судячи з тренду, його персона також зацікавить правоохоронців. І не дарма.

Українські ЗМІ розкопали цікаву історію про те, як у ComInBank розкрадають кошти державного «Центренерго». Варто нагадати, що «КІБ» – це кишеньковий банк бізнесмена Євгенія Казьміна, якого СБУ свого часу звинувачувала у сепаратизмі. Банк записаний на британця Пола Пінтера після звинувачень на адресу Казміна. Казьмін досі веде бізнес у Криму і платить податки Росії. А через ComInBank збирає кошти на свій будівельний і металоломний бізнеси. «КІБ» - по суті фінансова піраміда, яка за часів Шевченка завдяки зв’язкам з керівництвом НБУ трималася на плаву за рахунок кредитів регулятора. Зараз Нацбанк розчищає спадок Шевченка, а тому ComInBank ризикує збанкрутувати. Зрозуміло, що «Центренерго» не зможе повернути свої кошти.

Про стан справ у «КомІнБанку» на ринку було відомо давно. Про це є ряд журналістських розслідувань, зрештою, є кримінальна справа СБУ проти Казьміна. Також відомо, що чоловік голови правління «КІБу» Тетяни Путінцевої займався бізнесом в окупованому Донецьку. Тим не менше, колишній менеджер сина Януковича Олександр Хейло, який влітку 2021 року очолив фінансовий департамент «Центренерго», перевів держкомпанію на обслуговування у ComInBank, а її кошти – на рахунки у цьому банку. За дивним збігом обставин, у Хейло був кредит на нерухомість у цьому банку у розмірі 4 млн грн, а після переводу «Центренерго» в «КІБ» Хейло дуже швидко погасив його. Звідки у звичайного менеджера держкомпанії різко з’явилися такі кошти? Пояснення може бути одне – кредит був списаний банком як відкат за залучення такого великого клієнта як «Центренерго».

Тобто, чиновник державної компанії у змові з бізнесменом, якого підозрювали у сепаратизмі, фактично розікрали кошти «Центренерго». В тому числі і через це «Центренерго» не змогла розрахуватися за газ з «Нафтогазом», а загальний борг перед НАК у неї досягнув 3 млрд грн. Зате Олександра Хейло підвищили, поставивши керувати державною прокладкою «Укрвугілля», яка ганяє кошти між «Центренерго» та державними шахтами.

Секрет такого успіху – зв’язки з керівником парламентської фракції Слуга народу» Давідом Арахамією, який є тіньовим куратором вугільного ринку. Арахамія минулого року взяв під повний контроль «Центренерго», змінивши там керівника, поставив Хейло на чолі компанії-посередника у розподілі вугільних коштів та домовився з керівниками деяких шахт.

Розслідування справи «Укргазбанку» може вивести НАБУ на корупційні схеми у ComInBank. Розміри збитків, завданих державі, там будуть не менші. «КІБ» – це клондайк не лише для НАБУ, а й для СБУ, адже мова може йти не лише про корупцію, а й про державну зраду окремих банкірів та чиновників. Чекаємо на реакцію правоохоронців.

0 comments:

Отправить комментарий