29 августа 2022

Рейдерство під час війни: силовики намагаються заблокувати роботу провідного українського виробника соняшникової олії


Групу компаній ViOil звинувачують у співпраці з державою-агресором на підставі того, що її засновник нібито має громадянство рф. Сама промислова група звинувачення відкидає.

Рейдерство – це явище, яке можна назвати однією з головних недуг сучасної України. Наявність незаконних схем захоплення бізнесу та їхня широка “популярність” – одна з найбільших перешкод на шляху перетворення нашої держави на повноцінного члена демократичної спільноти. При цьому, всі рейдерські схеми, насправді, дуже прості. У їхній основі – незаконні рішення судів і незаконне сприяння правоохоронних органів.

“Замовні” судові рішення легко відрізнити. Такі справи завжди розглядають без сповіщення зацікавлених осіб, щоб законні власники не могли вжити дій для захисту своєї власності. Судді також безсоромно порушують норми законодавства: накладають арешти на майно, рахунки, корпоративні права, не маючи на це реальних підстав.

Після початку повномасштабної російської агресії, на жаль, подібна практика не припинилась. Навпаки – окремі корумповані посадовці у силових структурах отримали додаткові важелі для розправ над бізнесом. Яскравий приклад – ситуація із промисловою групою Vioil, до якої входять ПрАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» та ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат».

Українська промислова група ViOil входить у топ-10 світових постачальників соняшникового шроту та є одним із найбільших підприємств олійножирової галузі України. Група забезпечує робочими місцями понад дві тисячі людей, постачає високоякісну сонячну олію та іншу продукцію до більше ніж 100 країн в усіх куточках земної кулі.

Група компаній ViOil потрапила до рейтингу провідних постачальників соняшникового шроту за версією глобальної маркетингової компанії Infinity Business Insights, яка спрогнозувала розвиток ринку до 2028 року.

За 30 років роботи на українському та світовому ринках ViOil виріс з агропідрозділу регіонального холдингу у велику промислову групу, що впевнено входить до трійки найбільших виробників соняшникової олії в Україні.

До 2022 року бізнес-дітище вінницького підприємця Віктора Пономарчука щорічно реалізувало близько 300 тисяч тонн соняшникової та ріпакової олії. Потужність переробки сягнула понад мільйона тонн насіння олійних культур на рік, а сукупна ємність зберігання на елеваторах групи – до 200 000 тонн.

Як і решта українського бізнесу, промислова група зазнала тяжких втрат внаслідок російського вторгнення. Блокування чорноморських портів російськими окупантами, порушення звичних маршрутів логістики, – все це призвело до того, що виробничі показники скоротилися вдвічі. Однак підприємства не зупинили роботу та зберегли робочі місця своїх працівників. Ба більше –  попри збитки, ViOil продовжує активно опікуватися соціальними питаннями, підтримує місцеві громади.

Так, у липні 2022 року група компаній надала мільйон гривень для подолання наслідків російської ракетної атаки на Вінницю – рідне місто засновника ViOil Віктора Пономарчука. Гроші також пішли на допомогу родинам постраждалих від терористичного нападу.

А на початку серпня за фінансової підтримки групи на Вінниччині відбувся благодійний футбольний турнір серед дитячих команд регіону: 80 маленьких спортсменів отримали від промисловців подарунки, а громада під час свята зібрала кошти для тих, хто наразі найбільше потребує підтримки.

Проте повномасштабна війна – це не єдиний виклик, який постав перед групою компаній. Починаючи від квітня цього року правоохоронці розслідують низку кримінальних проваджень щодо діяльності ViOil.

Слідство проводять одразу три правоохоронні органи – Головне слідче управління Національної поліції, Подільське управління поліції Києва, Державне бюро розслідувань. Кожна з цих структур розпочала окремі провадження за майже однаковими статтями Кримінального кодексу. Йдеться про нібито здійснення групою компаній ViOil господарської діяльності в інтересах громадянина російської федерації, реалізацію продукції на території рф та ОРДЛО, розміщення прибутків на рахунках російських банків.

Таким чином, три різні органи проводять досудове розслідування у трьох різних кримінальних провадженнях за одним і тим же фактом. При цьому, жоден із них не має права цього робити, адже вказані статті (про економічну співпрацю з ворогом) є підслідними Службі безпеки України, а не поліції та ДБР.

Всі звинувачення зводяться до того, що фактичний власник і керівник групи ViOil Віктор Пономарчук має громадянство російської федерації. Натомість, у самій групі компаній стверджують, що Пономарчук є громадянином Республіки Кіпр. З трьох років постійно проживає в Україні у місті Вінниця, де відомий вагомим внеском у розвиток рідного міста.

Промислова група заперечує і торгівлю з ОРДЛО та виведення коштів до рф. Навпаки, впродовж останніх п’яти років компанії сплатили до державного та місцевих бюджетів України понад півмільярда гривень. Для розвитку діяльності – брали позики в українських і міжнародних банків. Все це підтверджується документами.

Наразі діяльність промислової групи Vioil намагаються заблокувати. При цьому порушують вимоги Кримінального процесуального кодексу, “заспамлюючи” суди одними і тими ж клопотаннями про арешт майна та рахунків.

Таким чином, ми бачимо спроби знищити те, що дивом вціліло від російських ракет та російської економічної блокади. Замість відновлення економіки, яке життєво необхідне для України – спостерігаємо створення передумов для зачищення залишків дієздатного бізнесу. В умовах війни такі дії – це свідома чи несвідома гра на боці окупанта.

0 comments:

Отправить комментарий