29 марта 2019

Незаконне фінансування «Батьківщини» здійснює Сергій Думчев через зв’язківця Андрія Кожемякіна



Як раніше інформували ЗМІ, прокуратура м. Києва та СБУ повідомили про підозру громадянці України, яка звинувачується у порушенні порядку фінансування політичної партії.
У розслідуванні, проведеному журналістами проекту «Наші гроші. З Денисом Бігусом» зазначається, що вона спільно з керівником одного з банків забезпечила проведення платежів, на рахунок партії «Батьківщина» від імені 15-х громадян, використавши їх персональні дані. Жінкою, якій була оголошена підозра, є киянка Анастасія Гребенюк.
Журналісти в свою чергу пов’язують незаконне фінансування партії «Батьківщина» з фігурантом так званої “газової справи” нардепом Олександром Онищенком.
Ми вирішили піти далі і провести власне розслідування, оскільки викриття Дениса Бігуса висвітлює тільки один з епізодів корупційного фінансування Юлії Тимошенко. На увагу заслуговує більш важлива і змістовна схема фінансування «Батьківщини», яке здійснює екс-керівник політичної партії «Рух за реформи», кандидат на посаду Київського міського голови виборів 2015 року Сергій Думчев.

В свою чергу, Думчев, широко відомий у вузьких колах як найбільший «обнальщик» міста Києва і утримувач цілої низки конвертаційних центрів по переведенню грошей у готівку.

Як нам вдалось з’ясувати, Анастасія Гребенюк є племінницею Наталії Зубар - однієї з “донорів” “Батьківщини” (працює касиром в супермаркеті), яка перерахувала партії «Батьківщина» майже 1,5 мільйони гривень і є фігурантом розслідування Дениса Бігуса.


Саме через Гребенюк здійснювалось перерахування  мільйонних внесків на рахунки партії через підставних осіб. Вона використовувала їх персональні дані для проведення необхідних банківських операцій.
Ми з’ясували, що раніше Гребенюк працювала у фірмі «Алент Плюс», власником якої є київський бізнесмен Вадим Якимець, представник громадської організації «Рух за реформи».
Доволі цікаво, що  у Якимця на Фейсбуці всього 80 друзів, серед яких багато людей з  тих, які були залучені до фінансових операцій по внесенню грошей на рахунки «Батьківщини».


Фігура Якимця доволі цікава, але не стільки фактом володіння означеною фірмою і тим, що в ній працювала Гребенюк, а тим що він був акціонером банку «Преміум». А цей банк належить як ви думаєте кому – вищезгаданому нами Сергію Думчеву.
Крім цього, простежується ще одна лінія зв’язку Анастасії Гребенюк з Сергієм Думчевим.
Так, у 2015 році Гребенюк, яка на той час носила прізвище Білоус, також балотувалась на посаду Київського міського голови, будучи таким чином одним із «конкурентів» Сергія Думчева. А якщо врахувати приналежність її безпосереднього керівника Якимця до «Руху за реформи», можна зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що Гребенюк виступала технічним кандидатом у виборчій кампанії Думчева. 
Може виникнути запитання, навіщо відомому «конвертатору» Думчеву брати участь у незаконному фінансуванні «Батьківщини? Мабуть тому, що, враховуючи специфічний вид його бізнесу, він хоче отримати преференції у випадку перемоги Юлії Тимошенко на президентських виборах
Тому, цілком логічно виглядає його зв’язок з народним депутатом фракції «Батьківщина» у Верховній Раді, головою Комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, людиною з найближчого оточення лідерки БЮТ Андрієм Кожем’якіним. Його неодноразово бачили на спільному відпочинку з Думчевим у заміському комплексі «OlympicVillage».

Іван Гречанюк, "Аргументум"

0 comments:

Отправить комментарий